Halvin autorahoitus 2021

Mistä halvin autolaina? Kilpailuta autolaina ilmaiseksi

Löydä halvin autorahoitus 2023 kilpailuttamalla ilmaiseksi. Vertaa halvin autolaina edullisella korolla ja joustavalla takaisinmaksuajalla. 

Suosituin autolainan kilpailuttaja

Suomen suosituin lainankilpailutuspalvelu, joka kilpailuttaa useat pankit ja rahoittajat ja etsii ilmaiseksi edullisimman autolainan. Mukana lukuisia pankkeja ja rahoitusyhtöitä. 

Palvelu kilpailuttaa autolainan mm seuraavilta pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä:

pankkien kulutusluotot

Helppo autorahoitus ilman takaajia

Edullinen autorahoitus kuukausimaksulla on helppo ja turvallinen tapa rahoittaa auton hankinta. Autorahoitusta voit hakea useissa autoliikkeissä tai kilpailuttamalla lainat verkossa. Autolainan hakeminen verkossa on helppoa ja nopeaa. Ilmaiset lainankilpailutuspalvelut vertaavat nopeasti useat pankit läpi ja etsivät puolestasi parhaan lainan matalalla korolla. Vertaa halvimmat lainat uutta autoa varten ja hae halpa autolaina joustavalla takaisinmaksuajalla. 

Perinteisen autorahoituksen sijaan verkossa haettu autolaina hyödyntää sinua monin tavoin:
 • Voit vapaasti valita ostatko auton autoliikkeestä tai yksityiseltä.
 • Saat uuden tai käytetyn auton heti omiin nimiisi.
 • Saat valita myytkö vanhan autosi pois vai annatko sen vaihdossa uutta autoa varten.
 • Ei kaskopakkoa
 • Saat rauhassa valita uuden auton kun rahoituspuoli on jo hoidettu.
 • Edullinen autorahoitus kuukausimaksulla tuo joustavuutta takaisinmaksuaikaan.
Edullinen autorahoitus kuukausimaksulla tuo joustavuutta maksuaikaan
halvin autorahoitus 2023

Auton ostaminen käteisellä vai rahoituksella?

Auton rahoitus voidaan hoitaa omilla säästöillä, autoliikkeen rahoitusvaihtoehdolla tai erillisellä autolainalla. Alhaalla käymme läpi näiden vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Mitään oikeaa rahoitustapaa ei auton hankintaan tietenkään ole, vaan jokainen valitsee itselleensä sopivan vaihtoehdon.

Auton rahoittaminen omilla säästöillä

Omilla säästöillä auton ostaminen on näistä halvin vaihtoehto, johon kuitenkin harvalla on varaa. Omilla säästöillä auton ostamisella vältät lainan ylimääräisiltä lisäkuluilta. Myös osittainen käteismaksu on varsin hyvä vaihtoehto, jolloin et tarvitse hakea niin suurta autolainaa ja lainakulut jäävät pienemmäksi.

 • Vältät ylimääräiset lainakulut, kuten korot, avausmaksut ja lainan ylläpitokulut
 • Saat auton heti omaksesi
Auton rahoittaminen autoliikkeen osamaksusopimuksella

Auton voi rahoittaa myös autoliikkeen omilla osamaksusopimuksilla. Näissä sopimuksissa voi ehdot olla houkuttelevia; kiinteä matala korko ja pitkä takaisinmaksuaika sekä alhainen kuukausimaksu. Tämä vaihtoehto onkin hyvä, mikäli omilla säästöillä ei autoa voi rahoittaa.

Hyvät lainaehdot luovat turvallisuuden tunnetta ja voivat tuoda joustoa talouteen, kun auto rahoitetaan autoliikkeen osamaksulla. Haittapuolena tällaisessa sopimuksessa on, että voit päätyä ostamaan kalliimman auton mikä alkuperin oli ajatuksena. Houkuttelevat lainaehdot pätee myös kalliimpaan autoon ja pätevä automyyjä osaa myydä auton, joka tuo enemmän voittoa yritykselle. Autoliikkeen rahoituksissa on monesti myös ehto kalliille täyskaskolle, jota et välttämättä tarvitse.

 • Autoliikkeet voivat tarjota houkuttelevat lainaehdot, kuten kiinteä matala korko, pitkä takaisinmaksuaika ja pieni kk-erä.
 • Tuo joustoa talouteen
 • Voi toisaalta houkutella ostamaan kalliimman auton mikä oli alunperin tarkoitus
 • Autoa et saa heti omaksi
Auton rahoittaminen erillisellä lainalla

Pankit ja muut rahoittajat tarjoavat sekä vakuudellista että vakuudetonta autolainaa. Vakuudellinen laina on aina halvempi vaihtoehto. Usein vakuudeksi asetetaan juuri ostettava auto. Käytettyä tai vanhaa autoa ei kuitenkaan voida käyttää vakuutena sen huonon myyntiarvon vuoksi. On hyvä huomioida halutaanko vakuudeksi asettaa kiinteistöä, mikäli maksuongelmia ilmenee.

Vakuudettomia lainantarjoajia on useita. Näissä korot ja muut maksut voivat vaihdella paljon. Kova kilpailu on kuitenkin johtanut siihen, että korot ovat laskeneet ja muut lisäkulut hävinneet tai pienentyneet. Vakuudettomat lainat ovatkin varsin hyvä vaihtoehto auton hankintaan.

 • Houkuttelevat lainaehdot niin vakuudellisissa kuin vakuudettomissa autolainoissa
 • Tuo joustoa talouteen
 • Erillisen lainan hakemisen jälkeen voit rauhassa etsiä haluamasi auton
 • Saat auton heti omaksesi ja voit valita vakuutuksen oman mielesi mukaan
Mistä halvin autolaina? Kilpailuta halvin autoirahoitus 2023 sivustomme kautta
mistä halvin autolaina

Auton ostaminen - 7 asiaa jotka tulee huomioda auton ostamisessa

Auton ostaminen on iso päätös, jossa tulee huomioda usea eri asia. Lue alhaalta 7 hyvää vinkkiä mitä tulee ottaa huomioon kun ostat auton.

1. Auton käyttövoima, vaihteisto ja päästöt

Auton käyttövoima on merkittävä tekijä monelle, toisille taas sillä ei ole suurempaa merkitystä. Mieti etukäteen mikä sinulle sopii parhaiten; bensiini, diesel, hybridi tai kenties sähköauto. Kun olet tiedostanut sopivimman käyttövoiman, voit rajata autovalikoimasta sopivan käyttövoiman.

Mieti myös onko manuaalinen tai automaattinen vaihteisto mieleiseesi sekä tarviiko auton olla neliveto tai kenties takavetoinen. On hyvä myös miettiä auton turvavarusteita ja sitä vaikuttavatko ne ostopäätökseesi.

2. Budjetti

Kun olet miettinyt autoon käytettävissä olevna budjetin, voit alkaa tarkemmin rajaan valikoimaa. Oletko etsimässä uutta vai käytettyä autoa? Uuden auton ylläpitokulut sekä polttoaineen kulutus voi olla pienempää. Voimassa oleva takuu on myös iso ratkaiseva tekijä monelle, joka puoltaa uudemman auton ostamista. Mieti tarkkaan budjetti kuinka paljon voit maksaa autosta ja sen käytöstä. Autolainaa hakiessasi on hyvä olla tiedossa summa ja varmistaa se, ettei lainan takaisinmaksu ole ongelma.

3. Käytetyn auton osto – Tarkista auton tiedot huolella

Mikäli ostat käytetyn auton, on hyvä olla valpas ja tarkistaa auton tiedot. Kun perehdyt autoon hyvin, tarkistat sen tiedot ja ominaisuuden, vältyt todennäköisemmin myöhemmin ikäviltä yllätyksiltä. Asiat jotka tulisi tarkistaa on ainakin auton kori, yleinen kunto ja huoltokirja. On hyvä varmistaa myös että auton verot on maksettu ja määräaikaiskatsastus tehty. Katso myös että auto on liikennekäytössä. 

Autorahoitusta voit hakea myös käytettyihin autoihin. Sivun alusta voit katsoa lainankilpailutuspalvelut, jotka etsivät parhaan autolainan puolestasi. Hae sopiva autolaina ja hanki itsellesi unelmiesi auto!

4. Auton koeajaminen ennen ostamista

Auton koeajo on tärkeä suorittaa ennen ostopäätöstä. Ajaessa kiinnitä huomiota ajokokemukseen onko auto miellyttävä ajaa. On hyvä myös kuunnella auton ääntä kuuluuko siitä ylimääräisiä ääniä ajaessa. Sulje radio ajamisen ajaksi ja kuuntele moottorin ja auton ääniä eri nopeuksilla ja vaihteilla. Käytä jarruja ja vaihteita ja tarkista palavatko merkkivalot ja toimivatko sähkölaitteet. Mikäli tunnet henkilön, joka ymmärtää erilaiset autot hyvin, pyydä häntä mukaan koeajolle ja tutkimaa auto ennen ostopäätöstä.

5. Auton ostaminen ja rahoitus

Kun olet tarkistanut auton yksityiskohdat ja koeajanut sen on aika tehdä ostopäätös. Jos päätät ostaa auton, voi hintaa koittaa tinkiä sillä autoissa yleensä on hinnoissa ilmaa. Tinkiminen kannattaa eikä siinä menetä mitään. Autorahoitusta voit hakea sivustomme kautta kilpailuttamalla edullisimman autolainan. Hae halvin autolaina kätevästi kilpailutuspalvelujen kautta ja hae tarvittamasi summa auton hankintaa varten.

6. Turvaa uusi autosi sopivilla vakuutuksilla

Kun olet ostanut uuden tai käytetyn auton, tulee siihen laittaa pakolliset vakuutukset. Liikennevakuutus on pakollinen, joka tulee olla jokaisella liikenteessä käytettävällä moottoriajoneuvolla. Liikennevakuutus korvaa sinun ajonevussa olevien henkilövahingot sekä syyttömälle osapuolelle ja muille osallisille aiheutuneet henkilö – ja omaisuusvahingot.

Liikennevakuutukset lisäksi on suositeltavaa laittaa autoon kaskovakuutukset, jotka laajuudesta riippuen korvaa erilaiset vahingot. Osakasko on suppeampi mutta edullisempi vakuutus ja täyskasko puolestaan hintavampi mutta se korvaa laajemmin erilaiset vahingot.

Voit myös hankinta autovakuutuksen, joka korvaa auton tekniset viat. Korjausturva korvaa erittäin laajasti tekniset viat kun autosi täyttää tietyt kriteerit. Lue lisää korjausturvasta täältä.

7. Auton rekisteröinti auton ostamisen jälkeen

Kun olet ostanut auton, tulee se rekisteröidä sinun nimiisi vakuutuksen ottamisen jälkeen. Auton rekisteröinti muuttui vuonna 2015. Mikäli ostat auton yksityiseltä, saat myyjältä varmenteen, jolla rekisteröit auton omiin nimiisi sähköisesti. Paperista rekisteröintitodistuksen 2-osaa ei enää tarvita. Mikäli ostat ajoneuvon autoliikkeestä, huolehtii autoliike usein auton vakuutuksen ja rekisteröinnin.

Kilpailuta edullinen autolaina sivustomme kautta ja säästä lainakuluissa. Löydät tunnetut ja suosituimmat lainankilpailutuspalvelut sivun alusta, jonka avulla voit kilpailuttaa ilmaiseksi parhaan autolainan itsellesi.
 
Kilpailuta halvin autorahoitus 2023 sivustomme kautta ilmaiseksi
halpa autolaina

Auton ostaminen rahoituksella yhä suositumpaa

Nykyään auton ostamiseen on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja. Erilaiset osamaksusopimukset, kuukausimaksut sekä leasing-sopimukset ovat yhä yleisempää ja enää harva maksaa autot suoraan käteisellä. Viime vuosien aikana auton rahoittaminen on muuttunut merkittävästi ja auton rahoitusjärjestelmät ovatkin erittäin suosittuja. Voisi karkeasta sanoa että erilaisiin rahoituksiin ja osamaksusopimuksiin päätyy n. 80-90% auton ostajista ja pieni osa maksaa auton käteisellä.

Auton rahoitukseen voi liittyä vahvoja mielipiteitä. Osa voi ajatella ettei tulisi koskaan ostaa rahoituksella. Mielipiteet voi liittyä korkojen nousun pelkoon tai ylipäänsä ajatuksesta, että maksetaan korkoa. Toiset voivat ajatella, että vain vähävaraiset ostavat auton rahoituksella. Kyse on monesti periaatteesta, eikä asiaa tarkastellakaan sen syvällisemmin. Auto on kuitenkin monelle pakko ja tarpeeksi hyvä rahoitussopimus voi olla taloudellisesti kannattava. Auton käteishinta voidaan säästää esimerkiksi sijoittamiseen tai sitten muihin säästökohteisiin, joiden katsotaan olevan sen verran hyödyllisiä että autosta ollaan valmiita maksamaan rahoitukseen tai osamaksusopimukseen liittyvä korko.

Autorahoituksen korko voi pelottaa monia

Autolainaa hakiessa moni usein syystä katsoo lainan korkoja. Uuden auton ostamisessa on hyvä tiedostaa se, että autoa ostettaessa lähtee auton arvo tippumaan rajua vauhtia. Pitkällä maksuajalla ostettu auto voi johtaa siihen, että kun auto on maksettu, ei sillä juurikaan ole enää paljoa arvoa. Pitkällä maksuajalla myös korkoa joutuu maksamaan enemmänä ja tämä voikin pelottaa monia. Toisaalta pitkä maksuaika tuo joustavuutta arkeen, jolloin kuukausimaksu on edullinen. Sivustomme kautta voit kilpailuttaa edullisimman autolainan helposti ja ilmaiseksi.

Mikäli tarkoituksesi on maksaa autolaina nopeasti pois, ei korkoja kannata pelätä. Nopeasti maksetussa lainassa korkoja ei ehdi juuri kertyä. Autolainaa hakiessasi kannattaa miettiä seuraavat asiat läpi:

 • Autolainan summa – Minkäverran lainaa aiot hakea ja minkälaisen auton tarvitset?
 • Lyhennys – Paljonko voit lyhentää autolainaa joka kuukausi?
 • Korko – Kuinka suuri korko lainassa on?
 • Takaisinmaksuaika – Millä aikavälillä aiot maksaa lainan takaisin?
 • Käsittelymaksut – Mitä muita kustannuksia lainassa on?

Autolainassa lyhennyksen osuus olisi hyvä olla mahdollisimman suuri ja korko sekä muut käsittelymaksut pieniä. Tällaisessa lainassa maksat mahdollisimman vähän “turhasta” ja laina lyhenee nopeiten.

Mitkä tekijät vaikuttavat autolainan korkoon?

Korkoon vaikuttavat monet tekijät. Asiakkaan luotettavuus tai lainanmaksukyky sekä varallisuus on suuri tekijä, joka vaikuttaa koron määrään. Mitä luotettavampi asiakas on, sitä edullisempaa korkoa voidaan tarjota. Kun kilpailutat autolainan, sinulta kysytään tiedot tuloistasi ja muista varallisuudesta, joiden perusteella lainan sekä koron määrä sinulle tarjotaan. Koron määrää harvemmin voit tietää etukäteen, vaan kokonaiskuva katsotaan tapauskohtaisesti lainanhaun yhteydessä. 
 
Vakuudellisissa lainoissa korko ymmärrettävästi on pienempi. Mikä sinulla on tarjota lainaa vastaan vakuutta, esimerkiksi asunto tai kesämökki, on korko halvempi. Vakuudettomissa lainoissa et joudu tarjoaan mitään lainaa vastaan, mutta korko on siten suurempi.
Korko määräytyy myös rahoittajan omien intressien mukaan. Kun kilpailutat autolainan sivustomme kautta ja annat tietosi, huomaat että lainan korko vaihtelee suurestikin. Vain kilpailuttamalla selvität parhaan koron ja lainan itsellesi.
 
 

Harkitsetko auton ostamista osamaksulla tai autorahoituksella?
10 kysymystä ja vastausta auton rahoittamisesta.

Auton rahoittaminen osamaksulla tai muulla rahoitusjärjestelyllä on yleisin tapa uuden auton hankkimiseen. Jopa yli puolet uusista autoista hankitaan erilaisella osamaksusopimuksella. Myös käytettyjä autoja ostetaan usein rahoituksella. Lue alhaalta askarruttavat asiat autorahoituksen osamaksusta, hyödyistä ja haitoista.

1. Miten osamaksusopimus toimii?

Auton osamaksurahoitus on monelle hyvä vaihtoehto kun auton hintaa ei joko voida tai haluta maksaa kerralla. Auton kauppahinta jaetaan osamaksussa pienempiin osiin, jolloin maksat autostasi kuukausittain tietyn summan. 

Kun ostat auton liikkeestä rahoituksella, ottaa rahoittaja auton nimiinsä. Autoliike hoitaa paperityöt, rahoitusyhtiöstä tulee auton omistaja ja sinusta auton haltija. Auton omistajuus säilyy rahoitusyhtiöllä niin kauan kun olet maksanut kaikki maksuerät, jonka jälkeen sinusta tulee auton omistaja.

Osamaksu sovitaan kaupanteon yhteydessä. Kuukausierään vaikuttavat usea tekijä, kuten sopimuskauden pituus, eli takaisinmaksuaika, osamaksun korot sekä käsittelykulut ja tarjoamasi käsiraha tai mahdollinen vaihtoauto. Käsirahaa ei osamaksusopimuksissa välttämättä vaadita, mutta mikä luonnollisesti pienentää kuukausierä jos maksat osan kauppahinnasta käteisellä.

Auton osamaksusopimuksissa et tarvitse ulkopuolista takaajaa tai vakuuksia, sillä auto toimii rahoituksen vakuutena. Sopimuskaudet yleensä ovat 1-5 vuotta. Pitempi takaisinmaksuaika pienentää kuukausierää mutta toisaalta maksat enemmän korkoja ja käsittelykuluja. 

2.Mikä tarkoitus on autorahoituksen viimeisessä suuremmassa maksuerässä?

Yleensä autorahoituksissa näkyy viimeinen maksuerä, joka on huomattavasti suurempi kuin kuukausimaksu keskimäärin. Suurempi kuukausierä pienentää kuukausieriä, joita maksat sopimuskauden ajan. Sen lisäksi voit maksaa viimeisen suuren maksuerän pois kun vaihdat tai myyt auton, jonka omistat. 

On kuitenkin hyvä huomioida se, että jos olet maksanut lainaa pitkällä maksuajalla, on mahdollista että auton arvo on tippunut ja se on pienempi kuin viimeinen maksuerä. Tässä tapauksessa et saa autoa myydessäsi kuitattua viimeistä maksuerää. Voit kuitenkin tiedustella rahoittajalta voiko viimeisen erän sopia uusiksi pienempiin eriin, mikäli näin tahdot. Yleensä tämä onnistuu.

3. Mitä eroa on autolainalla, osamaksulla ja TOS-kaupalla?

Suurin ero osamaksussa ja autolainassa on auton omistajuuteen ja vakuuteen liittyvät asiat. Autolainalla maksat auton kerralla pois ja sinusta tulee auton omistaja välittömästi. Autolainaa on kuten muukin tavallinen laina; haet lainan, jonka jälkeen maksat kuukausittain sitä takaisin sopimuksen mukaan. Autolainaa voit hakea vakuuksien kanssa tai ilman vakuuksia. Vakuudettomissa lainoissa korko on usein suurempi. Kaskon ottamisesta ostettuun autoon voit päättää itse, sillä olet auton omistaja.

Osamaksusopimuksessa rahoitusyhtiö puolestaan omistaa auton siihen saakka kunnes olet maksanut kaikki maksuerät pois. Osamaksusopimuksessa auto usein toimii myös rahoituksen vakuutena. Autoon voi joutua ottamaan pakollisen kaskon, jota pidetään siihen saakka kunnes omistat auton. 

TOS-kauppa, eli takaisinostositoumus on yksi autokaupan muoto. Kun tällainen kauppa sovitaan, käytte autoliikkeen kanssa läpi vuosittaiset ajokilometrit, sopimuksen keston, joka vaihtelee muutamista vuosista sekä muut mahdolliset auton huoltopalvelut. TOS-kaupassa autosta maksetaan kiinteää kuukausimaksua ja kun sopimus päättyy, autoliike lunastaa auton takaisin hinnalla, joka on sovittu etukäteen. Kaupan hyviin puoliin lukeutuu se, ettei sinun tarvitse murehtia auton arvon alenemista, sillä lunastushinta on sovittu jo etukäteen.

TOS-kauppa muistuttaa leasingiä mutta kyseessä on kuitenkin osamaksusopimus eikä vuokraaminen.

4. Mitkä ovat osamaksusopimuksen hyvät ja huonot puolet?

Osamaksusopimus on yksi autorahoituksen vaihtoehto joka poikkeaa esimerkiksi autolainasta. Käteismaksua harva haluaa tai kykenee maksamaan autokaupan yhteydessä ja moni valitseekin siten maksutavaksi osamaksusopimuksen.

Osamaksusopimuksen plussat:

 • Osamaksu tuo joustavuutta arkeen kun voit valita kuukausimaksuerän sopivaksi itselle. Kaikkia rahoja et tarvitse siten käyttää auton ostamiseen.
 • Voit hankkia myös uudemman auton, johon sinulla ei välttämättä olisi varaa ostaa käteisellä.
 • Mikäli päätätkin, että haluat maksaa auton nopeammin pois, on tämä mahdollista. Monissa osamaksusopimuksissa on myös mahdollisuus lyhennysvapaaseen.
 • Et tarvitse vakuuksia tai takaajia. Auto toimii rahoituksen vakuutena.
 • Joissakin osamaksukaupoissa voit vaihtaa rahoitetun auton uudempaan kesken sopimuskauden.

Osamaksun minukset ja muut huomioitavat seikat:

 • Osamaksussa, kuten myös autolainassa maksat korkoa ja mahdolliset käsittelykulut, jolloin auton hinta on kalliimpi kuin käteiskaupassa. Pidempi maksuaika lisää takaisinmaksettavaa loppusummaa.
 • Mikäli korko on sopimuksessa pieni, ei tämä tarkoita että takaisinmaksettava kokonaissumma olisi pieni. On tärkeää katsoa muut kulut, kuten käsittelykulut sekä osamaksusopimuksen perustamiskulut.
 • Osamaksusopimuksessa voi olla korkeat kulut mahdollisen sopimuspurkutilanteen osalta. Lue tarkasti sopimus läpi ennen kuin hyväksyt ja allekirjoitat paperin.
 • Osamaksusopimuksessa rahoittaja vaatii lähes aina kaskon etkä saa itse vapaasti valita kuinka laajan kaskon haluat autoon. 
 • Auto ei ole sinun vasta kuin olet maksanut kaikki maksuerät.
 • Rahoitetulla autolla et välttämättä pääse ulkomaille ilman todistusta kaskovakuudesta sekä maastavientivaltakirjaa.

5. Voiko osamaksulla ostaa auton yksityishenkilöltä?

Autolainalla sinun on helppo päättää itse, minkälaisen auton ostat ja ostatko auton liikkeestä vai yksityiseltä. Myös osamaksurahoituksella voit ostaa auton yksityiseltä. Asia etenee niin, että pankki tai rahoitusyhtiö toimii sinun ja yksityisen myyjän välissä. Auton myyjä saa käsirahan ylittävän loppusumman pankilta tai rahoittajalta ja auton omistajuus siirtyy pankilla. Kun olet maksanut kaikki maksuerät, saat auton omiin nimiisi.

Kaupan yhteydessä autosta tehdään usein kuntotarkastus, joka pienentää riskiä että myöhemmin syntyy riitatilanteita ilmenevistä vioista. Auto toimii tässäkin tapauksessa rahoituksen vakuutena kuten liikkeestä ostettaessa. Yksityishenkilöiden välisissä autokaupoissa ei kuitenkaan sovelleta kuluttajansuojalakia. 

Kun ostat osamaksurahoituksella auton yksityiseltä, on siinä olemassa tietyt rajat, kuten esimerkiksi auton ikä.

Auton ostamisen yksityiseltä osamaksulla mahdollistaa ainakin OP rahoitus ja SAV-rahoitus

6. Miksi osamaksurahoitus ei onnistu tai luottopäätöstä ei hyväksytty?

Osamaksurahoitus edellyttää, että luottopäätös hyväksytään. Tämä edellyttää riittäviä tuloja sekä puhtaita luottotietoja. Rahoittaja tai pankki arvioi tilanteen tapauskohtaisesti ja katsoo hyväksyykö se luottopäätöksen.

Voit koittaa hakea myös rahoitusta, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä. Joissakin tapauksissa tämä onnistuu vaikka korkoprosentti voikin olla hieman suurempi.

7. Voinko saada autorahoitusta jos olen työtön?

Työttömät tai opiskelit voivat myös saada autorahoituksen. Tämä kuitenkin vaatii sitä, että sinulla on riittävät tulot, jotta selviät maksueristä. Mikäli esität säännölliset ja riittävät tulosi, voit hyvin saada kohtuullisen autorahoituksen, jonka avulla voit rahoittaa autosi.

8. Kuinka suuret korot ja mitkä kulut autorahoitukseen liittyy?

Erilaisten osamaksusopimuksian korot vaihtelee prosentista useampaan prosenttiin. Autolainoissa vastaavat luvat ovat 10%:sta ylöspäin, mutta halvempiakin voit mahdollisesti löytää. Autolainassa sekä osamaksusopimuksessa hintaa nostavat usein perustamisnmaksut, laskutuspalkkiot tai tilinhoitomaksut. Mitä suurempi summa autorahoituksessa on kyseessä, sitä pienempi korko yleensä on. Kun kilpailutat autolainaa tai vertailet osamaksusopimuksia, kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon, joka huomioi koron lisäksi myös kaikki muutkin kulut, jotka rahoitukseen liittyy.

Mikäli saat nollakorkotarjouksen osamaksusopimuksena, varmista ettei perustamiskulut tai muut laskutuslisät ole kohtuuttomia. Yleensä nollakorkotarjouksissa muut lisäkulut voivat nostattaa rahoituksen hintaa korkeallekin. Kiinnitä tässäkin tapauksessa erityistä huomiota todelliseen vuosikorkoon.

On hyvä muistaa että esimerkiksi kulutusluotoissa tai autolainoissa muiden kuin korkomenojen summa on rajattu 150 euroon vuodessa. Tämä ei kuitenkaan päde hyödyksesidonnaisissa luotoissa, joihin myös autojen osamaksurahoituskin kuuluu. Autolainoissa nimelliskorot voivat olla suurempia mutta toisaalta muut kulut, kuten tilinhoitomaksut usein ovat pienempiä. Jälleen kerran mainittakoon, että todelliseen vuosikorkoon on syytä kiinnittää huomiota. 

Perustamismaksun, laskutus -tai tilinhoitomaksujen lisäksi muita kuluja voi kertyä kun muutat takaisinmaksusuunnitelmaa tai eräpäivää. Mikäli pietät lyhennysvapaata, voi tästäkin muodostua ylimääräinen kulu. Tietyistä asiapapereista, kuten maastavientivaltakirjan tilaamisesta voi aiheutua kuluja sekä vakuutustietojen muutoksista.

9. Miten hoidan autovakuutukset, jos ostan auton osamaksusopimuksella?

Jokaiseen ajoneuvoon tulee hankki pakollinen liikennevakuutus. Sen lisäksi voidaan hankkia vapaaehtoinen autovakuutus, eli kasko. Pakollinen liikennevakuutus kattaa tapaturmissa syyttömän osapuolen henkilö – ja omaisuusvahingot sekä syyllisen osapuolen mukana matkustaneiden henkilövahingot. Kaskovakuutus sen sijaan laajuudesta riippuen kattaa oman ajoneuvon eri vahingot, kuten ilkivaltavahingot.

Mikäli ostat auton osamaksusopimuksella, on kaskon hankkiminen useimmiten pakollista, koska auto on rahoitusyhtiön nimissä niin kauan kun olet maksanut kaikki maksuerät. Halvemman hintaluokan autoissa osamaksusopimukseen voi kuulua kaskoton osamaksurahoitus. Autolainalla ostetussa autossa saat päättää itse laitatko autoon minkälaisen kaskon, sillä auto siirtyy nimiisi välittömästi.

10. Kuinka yleistä osamaksukauppa on?

Osamaksusopimusket ovat varsin yleisiä erityisesti uusien autojen kohdalla. Noin 60% uusien autojen kohdalla kauppa sovitaan osamaksusopimuksilla ja käytettyjenkin autojen kohdalla vastaava luku on n. 45%.

Omalainafi.fi etsii parhaan lainan puolestasi – Halvin autorahoitus vain minuuteissa!

Oletko ostamassa auton yksityiseltä? Lue vinkit yksityisten välisiin autokauppoihin

Suomessa ostetaan käytettyjä autoja huomattavasti uusia autoja enemmän. Käytettyjä autoja ostettiin vuonna 2021 reilu 600 000 kun uusia autoja rekisteröitiin vajaa 100 000 samana vuonna. Noin puolet käytetyistä autoista ostetaan merkkiliikkeistä ja loput kaupat tehdään joko muissa autoliikkeissä tai yksityisten välisissä kaupoissa. 

Yksityisten välisissä autokaupoissa on syytä olla tarkkana ja huolellinen. Ei ole mitenkään loukkaavaa tarkistaa vastapuolen henkilöllisyys, jotta varmistat että kaupanteko on rehellistä. Vaikka käytetyn auton tulevista vioista ei voidakaan olla varmoja, voidaan autosta kysellä tietoja ja mahdollisia vikoja sekä koeajaa ja kuunnella auton moottorin ääntä ajaessa. Nykypäivänä auton omistajuuden vaihtaminen onnistuu sähköisesti, jossa auton myyjä antaa varmenteen, jonka avulla ostaja vaihtaa omistajuuden omiin nimiinsä.

Hoida paperityöt kuntoon kauppaa varten

Autokaupan tärkeimmät dokumentit ovat kauppakirja ja luovutustodistus. Ne ovat tärkeitä niissä tapauksissa, jos autokaupan ehdoissa syntyy myöhemmin erimielisyyksiä.

Luovutustodistus

 • Luovutustodistus toimii auton myyjälle tai ostajalle todisteena siitä, että kaupasta on sovittu.
 • Yksityisten välisissä autokaupoissa luovutustodistuksen avulla auton myyjä vapautuu kaikista autoa koskevista velvoitteistaan.
 • Luovutustodistuksesta on suurta hyötyä siinä tapauksessa, jos auton uusi omistaja jättää auton rekisteröimättä. Auton myyjä on vapautettu silloin mm. autoverosta tai sakoista.

Kauppakirja

 • Kauppakirjasta näet autokaupan yksityiskohdat
 • Kauppakirjaan tulisi selventää auton hinta sekä se, mitä kauppa koskee. Siihen olisi hyvä myös listata mahdolliset vaihtotavarat sekä osamaksujärjestelyt.

Verkosta löydät valmiit asiakirjapohjat niin luovutustodistuksesta kuin kauppakirjastakin. 

Hyvä muistilista käytetyn auton ostajalle

Autokauppojen tärkeimpiä hetkiä on koeajo. Koeajolla olisi syytä kuunnella auton ääntä, kokeilla vaihteistoa ja jarruja sekä tuntea ajomukavuus. Koeajon perusteella moni tekee lopullisen päätöksen autokaupasta. Jo ennen koeajoa voit ottaa selvää auton perustiedoista Traficomin rekisteristä. Sieltä selviää mm. seuraavat asiat: 

 • Auton omistajat tiedot
 • Auton määräaikaiskatsastukset
 • Auton muut tiedot, esimerkiksi onko autoa kolarikorjattu tai onko se ollut vakuutusyhtiön nimissä
 • Auton verot 

Pääset näillä tiedoilla katsomaan onko auton verot maksettu ajallaan vai lankeaako ne sinun maksettavaksi. Voit katsoa myös katsastushistoriaa ja hylkypäätöksiä.

Auton koeajo – mihin tulisi kiinnittää huomiota?

Auton koeajo on yksi tärkeimmistä asioista, jonka perusteella ostopäätös tehdään. Kun lähdet koeajolle, huomioi ainakin seuraavat asiat:

 • Katso auton huoltokirja. Kiinnitä huomiota huoltohistoriaan ja aiempiin vikoihin.
 • Tarkista auton kori, mikäli on pimeää voit ajaa auton valoisaan paikkaan ja tarkistaa korin siellä naarmujen ja muiden vaurioiden osalta.
 • Auto olisi hyvä koeajaa kylmänä mikäli mahdollista, jolloin tietyt viat ilmenevät toisin kuin auto on lämmin.
 • Sulje radio koeajon ajaksi ja kuuntele auton sekä moottorin ääniä.
 • Aja vaihtelevassa maastossa eri nopeuksilla. Käytä jarruja, kytkintä sekä vaihteistoa.
 • Vetonivelien toimivuutta voi kokeilla kääntämällä rattia äärisaentoihin. Nakutusta ei saisi kuulua, jos siltä osin auto on kunnossa.

Kaupanteko

Mikäli koeajo meni kuten piti ja auto miellytti, siirrytään tämän jälkeen kaupantekoon. Ennen kaupantekoa olisi kuitenkin hyvä selvittää muutamat asiat. Alla muistilista, mitkä sinun olisi hyvä selvittää ennen varsinaisia kauppoja:

Myyjän henkilöllisyyden varmistaminen

 • Voit tarkistaan auton rekisteritiedoista, että auto on myyjän nimissä.
 • Voit vaatia, että myyjä rekisteröi auton omiin nimiinsä ennen kauppoja, jos se ei sitä ole.
 • Mikäli ostat auton muulta kuin rekisteroon merkityltä henkilöltä, on mahdollista että joudut maksamaan esimerkiksi ajoneuvoveroja siltä ajalta, jolloin et autoa omistanut.

Varmista, että auto on liikennekäytössä

 • Tarkista aina ennen ajamista, että ajoneuvo on liikennekäytöstä.
 • Jos auto on poistettu liikennekäytöstä, sillä ei saa ajaa muuta kuin erikseen mainituissa poikkeustapauksissa.
 • Liikennekäytöstä poistetun auon käytöstä tulee lisävero, joka on vuotuinen ajoneuvovero viisinkertaisena, mutta aina vähintään 1000€.

Auton rekisteröiminen voimassa olevalla varmenteella

 • Auton myyjä hakee Traficomilta kertakäyttöisen varmenteen, jolla auton ostaja rekisteröi auton omiin nimiinsä. 
 • Varmenne on voimassa 14 päivää, jonka jälkeen myyjän omistajuus autoon katkeaa. Auto on hyvä rekisteröidä mahdollisimman pian reilun pelin hengessä myös auton myyjää kohtaan.

Auton rekisteröiminen omiin nimiin ja autovakuutukset

 • Traficomin sähköisen palvelun sijasta ajoneuvon voi rekisteröidä omiin nimiinsä myös paperilapulla rekisteröintitodistuksen II-osalla. Tässä tapauksessa sinun tulee käydä rekisteröintoimipisteessä ja tämä maksaa jonkinverran. Mikäli sähköinen asiointi ei ole tuttua mutta saat varmenteen auton myyjältä, voit mennä varmenteen kanssa myös rekisteröitoimipisteeseen, jossa asiakaspalvelija auttaa varmenteella rekisteröimään auton sinun nimiisi. 
 • Liikennekäytössä olevaan autoon tulee ottaa liikennevakuutus viikon sisällä kaupanteosta. 
 • Valitse sopiva kaskovakuutus uuteen autoosi.

Autoilun kulut - Paljonko autoilu maksaa?

Autoilu on monille pakollista. Osalle taas se on joko harrastus tai mieltymys, josta ei haluta luopua. Oli asia niin tai näin, aiheuttaa autoilu jokaiselle melko suuretkin kustannukset. Kustannuksia ei välttämättä jokainen edes hahmota. Polttoainekustannusten ja autolainan lyhennyksen lisäksi, autoiluun liittyy myös useita muitakin kustannuksia.  Kustannuksia ovat mm. 

 • Polttoainekulut
 • Liikenne – ja autovakuutukset
 • Huoltokustannukset
 • Mahdolliset pysäköintikulut
 • Auton arvon lasku

Polttoainekulut

Polttoainekulut on ehkä helpoin laskettava menoerä jokaiselle. Oli kyseessä bensa, diesel tai sähkö, voit hyvin ennakoida melko tarkasti menot koko vuodelle. Polttoainekulut ovat myös suurimpia menoeriä autoilijoille erityisesti polttoaineen hinnan nousun seurauksena.

Voit katsoa polttoainekuluista lisää tietoa Traficomin sivuilta

 

Ajamisen kustannukset, 15 000 km
  
Pitoaika 5 vuottaMenot/ vuosi, €
Menot/ km, €
bensiini5 5590,371
diesel6 0870,406
uusiutuva diesel6 2620,417
sähkö7 2480,483
sähkö hankintatuki6 9470,463
ladattava hybridi7 7650,518
maakaasu5 6950,38
biokaasu5 8670,391

Autovakuutukset

Auton vakuutukset on suuri menoerä myös. Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi, autossa on hyvä olla myös osa- tai täyskasko, jotka tuovat turvaa monelta tilanteelta mutta mitkä myös maksavat. Kolarivahingot korvaava kasko on yleensä täyskasko, joka on syytä ottaa autoihin, joilla on vielä rahallista arvoa. 

Autovakuutusten hinnat vaihtelee suuresti riippuen omista vakuutusbonuksistasi sekä auton merkistä ja mallista. Eri vakuutusyhtiöt myös hinnoittelevat vakuutuksensa eri tavalla, joten vertaileminen ja kilpailuttaminen kannattaa. Voit katsoa vakuutusten hinnat antamalla tarvittavat tiedot suoraan vakuutusyhtiön kotisivuille.

Huolto – ja katsastuskulut

Katsastuskulut eivät vie kovin suurta osaa auton kuluista mutta auton huoltokulut sen sijaan vie. Vuosihuollot on suositeltavaa tehdä uudempiin autoihin, joka maksaa muutama sata euroa. Vanhempiin ja rahallisesti arvottomiin autoihin ei vuosihuoltoa välttämättä kannata tehdä mutta tämä toki on jokaisen itse päätettävissä. 

Auton remontit voivat puolestaan tulla kalliiksi. Ikävät tilanteen usein eivät ole edes ennakoitavissa ja mikäli autoon joudutaan uusimaan esimerkiksi jakopäähihna, kytkin tai vaihdelaatikko, tulee kuluja melko reilustikin. Huoltokustannuksiin tulisi laskea myös auton renkaat, jotka tulee uusia muutaman vuoden välein.

Pysäköintimaksu

Pysäköintimaksut eivät muodosta kuluja jokaiselle mutta suuremmissa kaupungeissa ja keskustassa paljon liikkuville tästäkin muodostuu kulut, jotka on syytä laskea autoilun kuluihin.

Auton arvon alenema

Mikäli autosi on uusi, auton arvon alenema on ehkä suurin kulu mistä joudut maksamaan. Keskiarvona voidaan laskea uuden auton arvon laskevan n. 10% vuodessa. Eli jos ostit 25 000 euron arvoisen auton, on sillä vuoden päästä arvoa 22 500 euroa. Vuodessa olet siis “maksanut” 2500€ arvon aleneman vuoksi. Lue auton arvon alenemasta lisää alhaalta.

Auton arvon aleneminen - Mikä auto säilyttää arvonsa pisimpään?

Uusi auto alkaa menettään arvoaan nopeasti. Se, kuinka nopeasti auton arvo tippuu vuosittain riippuu monesta tekijästä. Auton malli, merkki, ajetut kilometrit ja huoltohistoria vaikuttaa oleellisesti auton arvoon. Leasingyhtiö Leaseplanin mukaan uusi auto menettää arvoaan noin 10 prosenttia vuosittain ja yli 5 vuotta vanhan auton arvo tippuu 7 prosenttia. Autoliiton tekemä selvitys kertoo auton arvon tippuvan 14% ensimmäisenä vuonna, jonka jälkeen arvonalenema hidastuu 10:een prosenttiin vuosittain. Uuden auton suurin kustannus syntyykin sen arvon vähentymisestä.

Vuonna 2019 myytyjen uusien autojen keskihinta oli 34 000 euroa. Ensimmäisen vuoden jälkeen auton arvo olisi autoliiton tekemän selvityksen mukaan 29 240 euroa. Toisen vuoden jälkeen arvo on tippunut 26 316 euroon ja kolmannen vuoden jälkeen auton arvo on  23 684 euroa. Viiden vuoden jälkeen auton arvo on noin puolittunut.

Auton arvonalenema vuosien mukaan
Uusi auto 34 000 euroa Arvonalenema Auton arvo
1. Vuosi 14% 29 240e
2. Vuosi 10% 26 316e
3. Vuosi 10% 23 684e
4. Vuosi 10% 21 315e
5. Vuosi 10% 19 184e
Auton arvo 5 vuoden jälkeen 10% 17 265e

On hyvä muistaa, että kysytyt autot säilyttävät arvonsa pidempään. Ne autot, joita ostetaan uutena paljon, ovat myös kysyttyjä käytettynä. Kova kysyntä hidastaa arvon alenemista. Suomessa eniten rekisteröityjä autoja viime vuosina on ollut esimerkiksi; Nissan Qashqai, Scoda Octavia, Toyoata Yaris, Volkswagen Golf jaToyota Auris.

Löydä halvin autorahoitus – Omalaina.fi

Auton katsastaminen - Mitä tulee muistaa?

Vuosittainen määräaikaiskatsastus on jokaiselle autoilijalle pakollinen, jossa tarkastetaan auton liikennekelpoisuus. Katsastusajankohta määräytyy sen mukaan milloin auto on katsastettu viimeksi. Auton voit katsastaa aikaisemminkin, mutta viimeistään katsastustodistukseen merkittyyn päivään mennessä.

Miten katsastusajankohdat määräytyy?

Vuonna 2018 tuli voimaan uudet katsastusaikavälit, jotka harvensivat henkilöautojen, pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien katsastusväliä. 20.5.2018 tai sen jälkeen käyttöönotetuille autoille katsastus suoritetaa nelivuotiaana, jonka jälkeen määräaikaiskatsastus suoritetaan 2 vuoden välein siihen asti että auto on 10 vuotta vanha. Tämän jälkeen auto tulee katsastaa joka vuosi. Auton seuraava katsastuspäivä määräytyy aina edellisen katsastuspäivän mukaan eikä auton käyttöönottopäivän perusteella. Voit siirtää katsastusaikaa tarvittaessa, jolloin seuraava katsastuspäivä siirtyy samaan aikaan kun katsastit sen viime kerralla. Mikäli myyt käytettyä autoa, parannat auton myyntimahdollisuuksia merkittävästi, jos käyt katsastuttamassa sen ennen myyntiä.

 

 • 20.5.2018 tai sen jälkeen käyttöönotetut autot katsastetaan nelivuotaana.

 • Tämän jälkeen auto katsastetaan 2 vuoden välein 10 vuoteen saakka. Sen jälkeen vuosittain.

 • Auton katsastusajankohta määräytyy aina edellisen katsastuksen perusteella.

 • Voit siirtää katsastusajankohtaa aikaisempaan ajankohtaan tarvittaessa.

Liikennekäytöstä poistetun auton katsastaminen

Voit katsastaa liikennekäytöstä poistetun auton ilman, että teet autolle ilmoituksen liikennekäyttöön otosta. Tähän liittyy kuitenkin ehto, että olet varannut katsastukseen etukäteen ajan ja, että olet hankkinut ja maksanut liikennevakuutuksen. Katsastukseen siirtyessä, ajoneuvossa tulee olla rekisterikilvet tai siirtoluvat tai merkit. Auton rekisteröiminen takaisin liikennekäyttöön ei edellytä määräaikaiskatsastuksen voimassaoloa, mutta katsastuksen voimassaolo on pakollinen, mikäli ajoneuvoa halutaan käyttää. 

 • Liikennekäytöstä poistetun auton katsastaminen onnistuu, jos olet varannut ajan katsastukseen etukäteen ja maksanut liikennevakuutuksen
 • Voit ajaa auton vain suorinta reittiä säilytyspaikasta ennalta varattuun katsastuspaikkaan.
 • Katsastuksen jälkeen voit siirtää auton edelleen säilytyspaikkaan tai autokorjaamolle.
 • Hylätys auton ajoaikasäädöksiä ei sovelleta ajoneuvoihin, jotka ovat poistettu liikennekäytöstä.

Vinkit mitä tehdä ennen katsastusta

Ennen katsastukseen menoa on syytä tehdä muutamia asioita. Tämä parantaa mahdollisuuksia, jotta autosi menee katsastuksesta läpi. Asiat, jotka voit helposti tehdä itse ovat:

 • Renkaiden paineen tarkastus ja mahdollinen täyttö
 • Autolla ajaminen ennen katsastusta poistaa karstaa moottorista. Tämä poistaa myös mahdolliset vääristymät päästömittauksesta.
 • Jarrujen reipas käyttö ennen katsastuksesta. Pitkään käyttämättömät jarrut voi antaa virheelliset tuloksen jarrutestissä.
 • Autoveron ja liikennemaksun maksaminen on edellytys, että auto hyväksytään katsastuksessa.
 • Auton valojen tarkistaminen ja mahdollinen vaihto. Tämä on yleisimpiä syitä, josta tulee korjauskehotus.

Katsastuksen jälkeen saat joko hyväksytyn tai hylätyn päätöksen. Mikäli autosta löytyy vakavia vikoja, voit saada myös ajokiellon autoosi, jolloin auto on siirrettävä korjaamolle välittömästi. 

Pienten vikojen kohdalla, esimerkiksi palamattomat lamput, saat korjauskehotuksen. Ne velvoittavat sinua korjaamaan vian mutta uusintatarkastukseen sinun ei tarvitse katsastusasemalle mennä. Katsastusasemasta riippuen, korjauskehotuksia saa olla yleensä 3-4. Näistä tulee myös merkintä rekisteriotteeseen. On mahdollista saada sakot korjaamattomista korjauskehotuksista, mikäli poliisit pysäyttävät ja tarkistavat rekisteriotteen. Myös vakuutusyhtiö voi jättää vahingot korvaamatta kolaritilanteessa, mikäli se katsoo että korjaamattomat korjauskehotukset ovat olleet syy kolarin syntymiseen.

Suomen autokannan keski-ikä vanhenee entisestään

Suomen autokannan keski-ikä on noussut vuonna 2022 entistäkin korkeammalle. Samaan aikaan käytettyjen autojen romutusikä on korkeampi kuin menneinä vuosina. Suomessa ajetaan keskimäärin 12,6 vuotta vanhoilla autoilla. Vertailun vuoksi muissa pohjoismaissa autojen keski-ikä on:

 • Tanska – 8,8 vuotta
 • Ruotsi – 10 vuotta 
 • Norja – 10,7 vuotta

Vuonna 2021 Suomessa ensirekisteröitiin henkilöautoja hieman yli 98 000. Nousua oli vuoden 2020 ensirekisteröinnistä parisen tuhatta, mutta reilua laskua vuodesta 2019,  jolloin henkilöautoja ensirekisteröitiin yli 114 000. Autoalan tiedotuskeskus on kertonut ensirekisteröinnin laskun liittyvän komponenttipulaan, joka näkyy autokaupassa edelleen.

Autojen keski-iällä eroja eri maakunnissa

Jotta autokannan keski-ikä palaisi 2010-luvun tasolle, tulisi uusia autoja rekisteröidä n. 25 kappaletta tuhatta asukasta kohti, mikä vastaa noin 140 000 uutta autoa vuodessa. Uudellamaalla tämä raja ylitettiin kun uusia autoja rekisteröitiin 27 kappaletta tuhatta asukasta kohden. Uudellamaalla ajetaankin huomattavasti uudemmilla autoilla, jossa autojen keski-ikä on 10,3 vuotta. Esimerkiksi Kainuussa tai muissa Pohjanmaan maakunnissa uusia autoja rekisteröitiin vain 9-10 tuhatta asukasta kohden. Autokannan ikä on siellä 14,6 vuotta. Nopeita autokannan ikä on kasvanut Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Sähköautojen kysyntä on kasvussa

Autokannan uusiutuminen olisi toivottavaa, sillä se lisäisi liikenneturvallisuutta ja vähentäisi päästöjä. Vaikka autokannan uusiutumista tuskin Suomessa tulee lähitulevaisuudessa tapahtumaan, on sähköautojen kysyntä kuitenkin pienessä kasvussa. Vuonna 2021 tammikuussa sähköautojen ensirekisteröintien osuus kaikista ensirekisteröinneistä oli 13% ja ladattavien hybridien osuus 21%. On arvioitu, että auton hankinnan yhteydessä autoveron alentaminen lisäisi uusien autojen kysyntää. Sähköautoilta poistettiin autovero kokonaan lokakuussa vuonna 2021. Tämän jälkeen rekisteröidyistä uusista autosta ei siis tarvitse maksaa autoveroa. Autotuojat ja – teollisyys ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio on todennutkin tämän lisänneen täyssähköautojen kysyntää merkittävästi.  

Autoilijoiden verotus Suomessa korkeaa

Suomessa verotetaan autoilijoita raskaasti, mikä osaltaan voi olla myös syy maamme vanhaan autokantaan. Vuonna 2019 tieliikenteestä kerättiin 7,9 miljardia euroa veroja. Kun lasketaan mukaan kaikki henkilö-,paketti-, kuorma-ja linja-autot, autojen määrään suhteutettuna veroja kerättiin 2523 euroa autoa kohti. Summa on suuri, sillä ainoastaan Belgiassa ja Itävallassa verotasot olvati suurempia. Ruotsissa vastaava summa oli puolestaan 1561 euroa autoa kohti. 

Ruotsiin verrattuna Suomen verotaso autoa kohti onkin korkea, jopa 60 prosenttia enemmän. Kevyiten autoilua verotetaan EU-maista Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. 

Tieliikenteen verokertymästä noin 5 miljardia kerätään erillisveroina, kuten autoverona ja polttoaineiden valmisteverona. Noin 3 miljardia muodostuu puolestaan erilaisista arvonlisäveroista. 

Aiheeseen liittyvät uutiset

Vuoden 2021 Suomen suosituin auto oli Toyota Corolla

Julkaistu 15.12.2021 – Mt3uutiset.fi

Vaikka vuosi 2021 ei vielä ihan lopussa ole, on autokaupan vuosi pitkälti jo taputeltu. Autokauppa hiljenee joulun aikoihin ja pyhät vähentävät liikkeiden aukiolopäiviä. 

Tammi-marraskuun tilastoista voidaan päätellä pitkälti jo koko vuoden autokaupan trendit. Ylivoimainen voittaja ensirekisteröinneistä oli Toyota Corolla, joka nappasi jopa 15,4% osuuden. Toiseksi myydyin auto oli Toyota Yaris ja koklmantena Skoda Octavia. Merkkien kolmen kärki oli Toyota, Volkswagen ja Skoda.

Alla näet 10 myydyintä autoa, merkin, mallin, myytyjen autojen määrän sekä prosenttiosuuden.

SijaMerkki ja malliMyyntiMarkkinaosuus
1Toyota Corolla5 0985,7 %
2Toyota Yaris3 6224,1 %
3Skoda Octavia3 5303,9 %
4Toyota RAV42 5602,9 %
5Volvo XC602 1282,4 %
6Volvo XC402 1102,4 %
7Nissan Qashqai1 9912,2 %
8Kia Rio1 7532,0 %
9Volkswagen Golf1 7341,9 %
10Volvo V601 6861,9 %

Autorahoituksen yleisimmät mokat

Julkaistu 10.10.2019 – Auto Bild.fi 

Yleensä autot ostetaan autoliikkeen rahoituksella tai oman pankin rahoituksella. Nämä voivat olla hyviä vaihtoehtoja mutta halvempiakin rahoituksia voi löytyä. Katso yleisimmät mokat, jotka tehdään auton oston yhteydessä

 • Rahoitus otetaan autoliikkeestä tai ensimmäisenä mieleen tulevasta pankista

Usein auto rahoitetaan autoliikkeen omalla rahoituksella. Tämä voi olla helpoin vaihtoehto mutta ei aina edullisin. Auto voidaan rahoittaa kilpailuttamalla laina ennen ostoa, jolloin löydät edullisimman lainan ja voit rauhassa lähteä etsimään sopivaa autoa.

 • Usko siihen, että autoliikkeen tarjoama rahoitus on edullisin

Vielä muutamia vuosia sitten vakuudettomat lainat olivat suhteellisen kalliita eivätkä ne kyenneet kilpailemaan autoliikkeiden rahoitusten kanssa. Nykyään tilanne on eri, eivätkä autoliikkeiden omat rahoitukset ole aina edullisimpia. 

 • Pelkän korkoprosentin vertailu

Pelkkä korkoprosentti ei kerro todellista lainan kulua. Ole tarkkana myös perustamismaksussa ja käsittelykuluissa. Todellinen vuosikorko voi nousta näiden vuoksi paljonkin.

Halvin autorahoitus 2023 näyttää parhaimmat vaihtoehdot sinulle auton hankintaa varten

halvin autolaina 2022